donderdag 21 april 2016

Stichting Leergeld

Leergeld richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Het kan hierbij gaan om activiteiten voor kinderen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur of welzijn, zoals meedoen aan schoolreisjes, muziekles of lid worden van een sport- of scoutingvereniging of het verstrekken van een fiets. Leergeld biedt deze kinderen daarmee een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen.

Alle bijdragen worden in natura verstrekt of betaalt Leergeld rechtstreeks aan scholen of verenigingen.

 

Inkomensnormen 2016

Leergeld ondersteunt kinderen indien het inkomen van de ouders niet meer bedraagt dan 120% van het bijstandsniveau. Voor 2016 zijn deze normen als volgt:

Eenoudergezin:                                              € 1.478,-

Meerpersoonshuishouden:       € 1.645,-.

 

Kwijtschelding kosten voortgezet onderwijs, zoals ouderbijdrage en excursies e.d.

Leergeld heeft in 2015 overeenstemming bereikt met de besturen van het Atlascollege, Tabor, RSG Enkhuizen en Martinuscollege over kwijtschelding van de eigen bijdrage van ouders voor diverse schoolactiviteiten. Afgesproken is dat ouders bij Leergeld daartoe een aanvraag kunnen doen.   Leergeld beoordeelt deze op basis van eigen de criteria. Indien het gezin hier voldoet ontvangen de ouders een brief, waarmee zij bij de administratie van de schoolkwijtschelding kunnen aanvragen.

Het afgelopen jaar is hiervan in tientallen gevallen gebruik gemaakt.

Leergeld is hierover ook in gesprek met het Clusius- en Horizoncollege.

 

Verstrekking computers

Sinds 1 februari 2015 verstrekt Leergeld ook computers/ desktops en in bijzondere gevallen laptops, indien deze niet door de gemeente wordt vergoed.  Voorwaarden hiervoor zijn: één per gezin, kind ouder dan 10 jaar, eens per 5 jaar.

Stichting Mycroft computer Kringloop Zwaag verzorgt dit en levert een goede tweedehands  computer (laptop) met toebehoren en actuele software  voor €150,00,-. De ouders ontvangen hiervoor een voucher.

 

Aantal geholpen kinderen in 2015

In 2015 heeft Leergeld 620 kinderen in de regio West-Friesland geholpen , waarvan 433 afkomstig uit Hoorn. In totaal is voor dit doel ruim € 101.000,- uitgegeven.

 

Nadere informatie

Voor vragen of nadere informatie kunt u terecht op de website www.leergeldwestfriesland.nl